- De inflatie is september in Nederland op een recordniveau van 14,5 procent beland.
- Dat blijkt uit de berekening voor de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten van het CBS.
- Lonen en spaarrentes stijgen ook, maar dat gaat niet hard genoeg om de inflatie bij te benen.
- Lees ook: Dit betaal je gemiddeld voor gas met het ‘prijsplafond’ energie – let op als je een huis met laag energielabel hebt
De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent, van 12 procent in augustus. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie.
Eerder werd op basis van de Europese geharmoniseerde methode bekend dat de geldontwaarding op een record van 17,1 procent was uitgekomen. Dat was een maand eerder 13,7 procent. De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.
In het eigen cijfer van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.
De prijzen van energie worden door het CBS berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract hoefden af te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen.
Kleding fors duurder
De hoge inflatie merken Nederlanders lang niet meer alleen op hun energierekening. De cjfers van CBS wijzen uit dat ook bijvoorbeeld kleding veel duurder is geworden. Dat geldt eveneens voor de wekelijkse boodschappen in de supermarkt.
De prijzen van kleding waren in september 8 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus was dat nog 3,3 procent. Daarmee was kleding afgelopen maand ook een aanjager van het algehele prijspeil.
Ook de prijsontwikkeling van onderwijs had in september een verhogend effect op de inflatie, zegt het CBS. Dat komt omdat studenten in het voorgaande studiejaar nog 50 procent korting kregen op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Dit was een maatregel van de overheid in verband met de coronacrisis. Dit jaar is deze korting er niet meer. Hierdoor werd het volgen van onderwijs duurder.
Daarentegen remden de prijzen aan de pomp de inflatie afgelopen maand juist wat af. Benzine in september was weliswaar nog steeds veel duurder vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, maar het prijsverschil was niet meer zo groot als in augustus. Ook viel op dat de prijstoename van een verblijf in bungalowparken (plus 1 procent) minder sterk uitviel dan in de voorgaande maand.
Cao-lonen stijgen 3,4% in derde kwartaal: te weinig om inflatie bij te benen
De cao-lonen in Nederland zijn afgelopen zomer het sterkst gestegen in jaren. Toch gingen werknemers erop achteruit, want de prijzen gingen overal veel sterker omhoog.
De lonen lagen volgens het CBS in het derde kwartaal gemiddeld 3,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is de grootste stijging sinds het eerste kwartaal van 2009. Destijds dikten de lonen volgens het statistiekbureau met 3,6 procent aan.
Maar al dat extra salaris valt in het niet bij de hoge inflatie. Bezien over het derde kwartaal lagen de consumentenprijzen 12,3 procent hoger dan een jaar terug. Dat betekent dat de zogeheten reële loonontwikkeling bijna 9 procent is achteruitgegaan. Dit komt vooral door de energieprijzen, die sinds de Russische inval in Oekraïne hard zijn gestegen. Maar ook veel andere zaken zijn de laatste tijd in rap tempo duurder geworden.
Spaarrente omhoog, maar enorm gat met inflatie
Ook spaarrentes beginnen omhoog te kruipen. Zo ligt de hoogste variabele spaarrente bij in Nederland gevestigde banken inmiddels op 0,5 procent. En de hoogste rente voor een 1-jarige spaardeposito bedraagt 1,75 procent, volgens gegevens van de site spaarinformatie.nl.
Ook hier blijft het gat met de inflatie enorm. Dit betekent dat de zogenoemde reële spaarrente, waarbij je een correctie toepast voor de inflatie, fors negatief is. Anders gezegd: de rentevergoeding is veel te laag om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld met 1.000 euro spaargeld over een jaar evenveel spullen kunt kopen als nu.